Microsoft kwam eerder in de week met het ronkende bericht dat het een overeenkomst heeft gesloten met de universiteit in New York over het beschikbaar stellen van de online samenwerking- en communicatieapplicaties binnen [email protected] Liefst 465.000 studenten op 64 campussen van de universiteit zouden er gebruik van maken.

“Dat levert de universiteit een besparing op van maar liefst 600.000 dollar in de komende vijf jaar”, voegde Microsoft’s technologiedirecteur Cameron Evans, verantwoordelijk voor het Amerikaanse onderwijsprogramma van de technologiegigant, eraan toe.

Microsoft? Google!

Maar dat valt nog te bezien, zo bleek al snel. De Amerikaanse website Cnet bracht naar aanleiding van het persbericht het nieuws, maar kreeg al snel een bericht van een student dat een aantal campussen van de universiteit nauwelijks een jaar geleden juist waren overgestapt op Google Apps.

Navraag door Cnet bij Google bracht aan het licht dat 13 van de campussen Google Apps gebruiken, terwijl 23 andere zouden overwegen het appsplatform te gaan gebruiken. Die krijgen nu een extra keuze erbij, nu Microsoft zich als aanbieder presenteert. Van alle studenten zouden er al 70.000 gebruik maken van [email protected] Microsoft meldde aan Cnet te verwachten dat de overige 395.000 studenten over zouden stappen in de eerste maanden van het komende nieuwe jaar.

'Optie om over te stappen'

Cnet vroeg Microsoft natuurlijk een reactie op het feit dat Google al op diverse campussen aanwezig was. Het antwoord was dat [email protected] beschikbaar is als optie voor alle 64 campussen. “Voor degenen die nu iets anders gebruiken en willen overstappen, hangt het af van de betreffende campus hoe en wanneer zij [email protected] uitrollen.”

Het plaatst alle berichten over de schoolstrijd tussen Google en Microsoft wel in een nieuw perspectief. Het aantal studenten waaraan Google of Microsoft de online diensten beschikbaar stelt, is anders dan het aantal studenten dat er daadwerkelijk gebruik van maakt. Met name in de Verenigde Staten dus. In Nederland worden wel duidelijke keuzes gemaakt door onder meer de Universiteit Utrecht (Google) en de Universiteit van Tilburg (Microsoft).

Waar staan de gegevens?

De keuze tussen beide leveranciers wordt door Nederlandse onderwijsinstellingen hoofdzakelijk bepaald door de opslag van gegevens. Google garandeert niet dat die gegevens binnen Europa worden opgeslagen en dat is voor een aantal onderwijsinstellingen reden om voor Microsoft te kiezen.