De overeenkomst is een uitbreiding van de samenwerking uit november 2006 en zal officieel op 1 november ingaan.

In 2006 kocht Microsoft al voor 240 miljoen dollar aan Linux certificaten die de eigenaar recht geven op een kopie van Novells Suse Linux Enterprise Server (SLES) distributie. Microsoft levert deze certificaten weer aan zijn klanten. Die blijken zo populair dat na 18 maanden al 65 procent is geleverd. De overeenkomst heeft een looptijd van 5 jaar.

Omzeilen GPL

Door met certificaten te werken, voorkomt Microsoft dat het zelf Linux distribueert en dus dat het moet voldoen aan de voorwaarden van de General Public License (GPL). Microsoft zou dan onder meer een gratis licentie op zijn patenten aan alle Linuxgebruikers en ontwikkelaars moeten geven.

Bij de certificaten hoort bovendien een patentbelofte die inhoudt dat Microsoft belooft dat zijn patentportfolio niet zal inzetten tegen SLES-gebruikers. Dat is meteen ook het meest controversiële onderdeel van de deal, omdat de patentbelofte niet geldt voor andere Linux distributies.

Populair

Ondanks de controverse blijkt de overeenkomst erg goed aan te slaan bij bedrijven. Onder meer HSBC Holdings, BMW en Renault hebben van de certificaten gebruikt gemaakt. "Klanten hebben de overeenkomst duidelijk omarmd. Zij hebben ons laten weten dat zij de benadering die wij hebben genomen sterk ondersteunen," zei Susan Hauser, general manager voor strategische partners en licenties bij Microsoft. De patent-belofte geeft klanten zekerheid en gemoedsrust, stelt zij.

Trainingen

Naast de uitbreiding van het aantal certificaten, zal Novell ook ondersteuning, tools en trainingen leveren aan klanten die assistentie vragen bij de interoperabiliteit tussen Windows Server en Suse Linux. De overeenkomst voorzag al in een samenwerking om de interoperabiliteit met Microsofts Active Directory en virtualisatie.