Dat maakte het softwarebedrijf bekend op de Professional Developers Conference (PDC). Het heeft nu een tijdje aangezien hoe Google stad en land volbouwt met datacentra, en heeft met de introductie van Windows Azure besloten: dat kunnen wij ook.

Met zo'n 20 miljard dollar op zak kan Redmond zich wel een bouwoffensief veroorloven, dat wordt verdeeld over bijna alle werelddelen. Nu investeren betekent later kosten besparen, redeneert het concern.

Exponentiële groei

Microsoft verwacht over vijf jaar drie keer zo veel serverparken te beheren als nu. In totaal zullen die 15 keer meer stroom verbruiken. De hoeveelheid internetverkeer zal met zeker 900 procent stijgen, voorspelde Benjamin Ravani, manager van Microsoft's Global Foundation Services, tijdens een conferentiesessie.

Microsoft wil niet kwijt hoeveel servers het momenteel in gebruik heeft, maar het zijn er in elk geval 'tienduizenden', bevestigt Ravani. Uiteraard kent Microsoft nu ook al een enorme behoefte aan servercapaciteit met bijvoorbeeld 450 miljoen gebruikers van Windows Live Messenger, die in totaal dagelijks 8,3 miljard berichten uitwisselen, rekende Ravani het publiek voor.

Maar met de lancering van het Azure Services Platform zal de reken- en opslagbehoefte nog eens exponentieel gaan toenemen. Te zijner tijd zullen alle mogelijke software en diensten van Microsoft op Azure gaan draaien, plus nog talloze applicaties van derden.

Datacontainers

In de VS alleen al opent Microsoft binnen afzienbare tijd vijf nieuwe gigantische datacentra in onder meer Chicago, San Antonio, Texas en Des Moines, Iowa. De bouw van de twee grootste hiervan kost rond de 500 miljoen dollar per datahotel. Microsoft gaat hiervoor meer en meer gebruik maken van kant en klare datacontainers, die het in navolging van Sun Microsystems heeft ontwikkeld.

Naast de miljarden voor de daadwerkelijke bouw van alle internetzenuwcentra zal Microsoft, evenals rivalen als HP, Google en Sun, ook de nodige miljoenen blijven pompen in onderzoek om servers en datacentra energiezuiniger te krijgen.