Microsoft heeft een uitgebreide handleiding gepubliceerd waarin beschreven wordt hoe de iPhone-applicatie Amplitude is omgezet in een applicatie voor Windows Mobile 6.5. Het is bedoeld voor developers die iPhone-applicaties hebben geschreven in de programmeertaal Objective-C, en die hun applicaties ook geschikt willen maken voor telefoons met Windows Mobile.

Amplitude is een app die geluiden in de omgeving registreert en omzet naar grafieken. Volgens de handleiding van Microsoft is Amplitude een goed voorbeeld om te porten omdat het gebruik maakt van diverse functies van de telefoon. "Het combineert een rijke gebruikersinterface met diverse audiofunctionaliteiten, wat het uitdagend maakt om de app te porten, en tegelijk een nuttige leerervaring biedt."

Windows-telefoons

Uiteindelijk is het porten "lang niet zo moeilijk als verwacht", concludeert consultancybedrijf Crimson Consulting, dat het project uitvoerde voor Microsoft. "Door het porten van applicaties naar Windows-telefoons kunnen iPhone-developers hun omzet verhogen en applicaties maken voor miljoenen gebruikers van Windows-telefoons", propageert het door Microsoft ingehuurde bedrijf.

Microsoft is van plan Windows Marketplace in de herfst de openen. Sinds vorige week kunnen ontwikkelaars in 29 landen applicaties indienen. Om de creativiteit te stimuleren looft Microsoft prijzen uit aan de beste applicaties.