De nieuwe versie van IE Mobile zal zowel Flash ondersteunen als Microsoft's Silverlight, waarmee gebruikers in staat worden gesteld om een zo breed mogelijk scala aan internetapplicaties te draaien binnen de browser.

Het bedrijf had eerder al laten weten Flash en Silverlight te gaan ondersteunen in Windows Mobile, maar sprak darbij niet over het tijdstip waarop deze functies beschikbaar zouden zijn, meldt InfoWorld.

Toenemende concurrentie

Vanaf het derde kwartaal van dit jaar zal de nieuwe versie van IE Mobile ter beschikking worden gesteld aan fabrikanten van mobiele telefoons en verwacht wordt dat de eerste telefoons met de browser eind van dit jaar zullen verschijnen, aldus Microsoft. De verbetering van de browser is bedoeld om Microsoft te helpen concurreren in een toenemende concurrentiestrijd op het gebied van mobiel internet.

Concurrent Apple heeft op haar iPhone een browser waar gebruikers zeer positief op hebben gereageerd. Volgens Julie Ask, analist bij onderzoeksbedrijf Jupiter Research, bezoeken eigenaren van een telefoon met een goede browsers, zoals de iPhone, veel meer websites op hun telefoon.

Inzoomen

Microsoft presenteert tijdens de CTIA-conferentie in Las Vegas. Ook wordt versie 6.1 gelanceerd van Windows Mobile, waarmee het onder andere mogelijk is voor gebruikers om in te zoomen op een webpagina, een foto of een gedeelte van een document.

Daarnaast bevat het besturingssysteem een nieuw Getting Started Center, dat is bedoeld om het eenvoudiger te maken om e-mail, Bluetoothapparaten en WiFi in te stellen op de telefoon. Vanaf het eind van het tweede kwartaal is Windows Mobile 6.1 beschikbaar voor gebruikers volgens Microsoft.

Nieuwe diensten

Een andere nieuwe optie binnen 6.1 is de ondersteuning van System Center Mobile Device Manager 2008, een dienst die nu beschikbaar is voor alle bedrijven. Mobile Device Manager is serversoftware waarmee bedrijven mobiele telefoons waarop Windows Mobile is geïnstalleerd op dezelfde manier op afstand kunnen beheren als bijvoorbeeld een laptop.

Naast de nieuwe softwareproducten, lanceert Microsoft ook een aantal nieuwe diensten. Één daarvan is een nieuwe versie van Live Search for Windows Mobile, waarmee gebruikers bijvoorbeeld het adres van een contactpersoon binnen een routeplanner kunnen importeren en een route kunnen laten uitstippelen. Ook kunnen gebruikers direct vanuit de applicatie zoeken op internet.