In de Unified Communications Product Road Map licht Microsoft toe hoe ze zich met name gaan richten op de integratie van computers met telefoons. De producten die de softwaregigant hiervoor gaat ontwikkelen koppelen het Exchange Server e-mailsysteem aan geavanceerde webbased PBX-systemen, waardoor onder andere een overzicht van voice mailberichten te zien is in de inbox van Outlook.

Microsoft toonde in een demonstratie hoe iemand die te laat is voor een bespreking die in de Outlookkalender staat, de Exchange server kan bellen om het systeem opdracht te geven andere deelnemers aan de bespreking op de hoogte te brengen van zijn vertraging. Via spraakherkennings-software wordt de ingesproken boodschap automatisch omgezet in een e-mailbericht, zo meldt de New York Times.

Met de nieuwe Communications Server kunnen ook e-mailberichten worden voorgelezen aan gebruikers. "We denken dat de productiviteit sterk kan toenemen als mensen alles op één plaats hebben", zo verklaarde Jeff Ressler, directeur marketing voor Microsoft Exchange, tegenover de NY Times.

Ondertussen maakte IBM bekend dat het deze zomer met een nieuwe versie van Lotus Sametime komt met veel van de functionaliteiten van de Microsoft-producten. Daarnaast heeft Microsoft concurrentie van open-sourceproducten, zoals het Asterisk-project.

Microsoft heeft bekendgemaakt samenwerkingen aan te gaan met HP, Motorola en Siemens in de ontwikkeling van producten binnen de 'unified communications'-visie. In een verklaring op de website van Microsoft staat het bedrijf uitgebreid stil bij de plannen.