De belangrijkste verandering in versie 3 van Microsoft's Flash-alternatief is ondersteuning van hogere kwaliteit video. Zo is er volledige ondersteuning voor het live streamen van HD-video toegevoegd. Microsoft wijst erop dat het gaat om de 'echte' HD-kwaliteit 720p+. Het is de bedoeling dat Silverlight automatisch detecteert wat de beste videokwaliteit door rekening te houden met bandbreedte van de internetverbinding en rekenkracht van de cpu in de pc. Het schakelen tussen verschillende video-formaten moet automatisch en vloeiend verlopen.

De HD-video's zijn ook fullscreen te bekijken. De Amerikaanse nieuwszender NBC gaat de Silverlight speler gebruiken om de Olympische Winterspelen van 2010 in high definition uit te zenden. Het wordt ook mogelijk om de live uitzending te pauzeren en terug te spoelen.

Silverlight buiten de browser

Naast de ondersteuning van hogere videokwaliteit is het mogelijk om Silverlight buiten de browser als los programma te draaien. Ook werkt de software nu als er geen verbinding is met het web. Microsoft noemt dit een 'radicale verbetering van de traditionele web-ervaring'. Dit kan op pc's en Mac's. Silverlight applicaties kunnen apart worden geïnstalleerd en vanaf de desktop worden gedraaid. De nieuwe versie controleert zelf of er verbinding is met het internet.

Deeplinken

In Silverlight 3 is het ook mogelijk om te deeplinken naar een pagina in de applicatie. Om zoekmachines tegemoet te komen is het ook mogelijk om automatisch een html-mirror van de applicatie te maken zodat bijvoorbeeld Google de applicatie kan indexeren waardoor de multimediale content makkelijk is terug te vinden. Daarnaast maakte Microsoft nog tientallen nieuwe functionaliteiten bekend op de Silverlight-site.

Het is de bedoeling dat dit de enige bèta is van Silverlight 3. Nog dit jaar moet de definitieve versie op de markt komen.