Op de website van de conferentie heeft Microsoft aangekondigd dat ontwikkelaars op 28 oktober een 'pré-beta'-versie van de opvolger van Vista zullen krijgen.

Details

Op die tweede dag van de PDC zal Steven Sinofsky, baas van Windows en Windows Live ontwikkelafdeling, een presentatie houden. Daarna krijgen toehoorders in 21 aparte sessies de details van het nieuwe besturingssysteem te horen. Daar komen onderwerpen ter sprake als "New APIs to Find, Visualize and Organize," "Integrate with the Windows 7 Desktop Taskbar" en "Best Practices for Developing for Windows Standard User".

Eerder deze week zei Mike Swanson van Microsoft dat toehoorders van de PDC een externe usb-harddisk van 160Gb krijgen, waarop de gegevens voor de ontwikkelaars staan. Mogelijkerwijs wordt hier ook de alfaversie van Windows 7 opgezet.

Vertrouwen

Vorige week zei analist Mike Cherry al te verwachten dat ontwikkelaars op de PDC of op de Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) in november de code voor Windows 7 zouden krijgen. "Als er zoveel ontwikkelaars bij elkaar zijn gekomen, dan wil je ze iets mee naar huis geven waarmee ze kunnen spelen", aldus Cherry.

Cherry denkt dat de ontwikkeling van Windows 7 hiermee op schema kan blijven. Het hoeft nog niet te betekenen dat het besturingssysteem in 2009 gereed zal zijn, "maar ze hebben tenminste iets waarin zij voldoende vertrouwen hebben om het te delen", meent Cherry.

Testers

Het zoeken naar testers van de betaversie van Windows 7 'zal op de gebruikelijke manier gebeuren via onze site' http://connect.microsoft.com, zo meldde Christina Storm van Microsoft eerder deze maand op de Engineering Windows 7 blog.

Microsoft heeft nog niet bekendgemaakt of de bezoekers van de WinHEC eveneens de Windows 7-alfa zullen krijgen. Wel zal Sinofsky hier ook spreken, op 5 november.

Geen e-mail of fotosoftware

Begin deze week werd bekend dat Windows 7 geen ingebouwde programma's zal bevatten voor het versturen of ontvangen van e-mail of het bewerken van foto's en films. Die programma's zaten nog wel in voorganger Vista, maar moeten nu via Windows Live of andere online diensten worden gedownload.

Een van de redenen voor de verwijdering van deze programma's is dat Microsoft nieuwe versies van het besturingssysteem sneller dan in het verleden wil kunnen uitbrengen, zei Brian Hall van Windows Live. Daarnaast moet er zo minder verwarring komen over het aanbod en de ondersteuning van twee verschillende programma's die bijna hetzelfde doen, aldus Hall.

Uiteraard spelen ook antitrust-afwegingen een rol bij de beslissing van Redmond om deze programma's te 'ontbundelen' met het nieuwe besturingssysteem.