Door de Internet Service Providers (ISP) en Application Service Providers (ASP) een gratis versie van Windows 2000 Advanced Server en de Windows 2000 resource kit aan te bieden hoopt het softwarebedrijf uit Redmond dat de ISP's en ASP's voor het Microsoft platform kiezen.

Brian Valentine, senior vice president van Microsoft, maakt vrijdag op de ISPCon -een beurs voor Internet Service Providers, de details bekend van de deal. In ieder geval besparen de providers 4000 dollar als ze op het bod van Microsoft ingaan.

Een woordvoerder van Microsoft kon al wel vertellen dat deze deal samenhangt met de ontwikkeling van Microsofts 'dot-net' programma. Dot-net moet een soort Microsoft community worden die internet tot een groot ontwikkelingsplatform moet omvormen. Via dit platform kan informatie en programmatuur uitgewisseld worden.

Voor een succes van dot-net is het belangrijk dat zoveel mogelijk ISP's en ASP's meedoen. De Windows 2000 Advanced Server software heeft alle benodigde toepassingen in zich. Microsoft legt voortdurend de nadruk op de flexibele en betrouwbare kenmerken van de Windows 2000- en dot-net-toepassingen.

"De kosten spelen een belangrijke rol. Als ISP's eenmaal meedoen, dan kunnen ze veel geld besparen. Om ze over de streep te trekken bieden we de benodigde software tijdens ISPCon gratis aan", vertelt een woordvoerder van Microsoft.

Vooral op het gebied van kostenbeheer wil het softwarebedrijf benadrukken dat Service Providers met Windows 2000 goedkoper uit zijn. Microsoft zal vrijdag op de ISPCom veelvuldig zwaaien met een onderzoek van Interland Inc., een Amerikaanse ISP. Uit dit onderzoek blijkt dat het bedrijf vier maal zoveel internetpagina's host en dat de kosten met 35 procent gedaald zijn, sinds het bedrijf de Windows 2000-software gebruikt.

Microsoft geeft toe dat voor veel ISP's Windows NT soms een 'nachtmerrie' was. "Het is nu aan ons om ze te overtuigen dat Windows 2000 en het daaraan gekoppelde dot-net platform wel aan alle eisen voldoet", aldus de woordvoerder van Microsoft.