In het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar heeft Microsoft een winst van 2,69 miljard dollar geboekt op een omzet van 9,29 miljard dollar. In dezelfde periode een jaar eerder was dat respectievelijk 1,48 miljard en 8,07 miljard dollar, zo blijkt uit de jongste kwartaalcijfers van Microsoft. 's Werelds grootste softwarefabrikant overtreft hiermee de voorspellingen van analisten, die rekenden op een omzet van niet meer dan negen miljard dollar.

Groei

De omzetgroei is vooral te danken aan de aanhoudend goede verkopen van nieuwe computers en servers. Ook de MSN-divisie deed het goed omdat er meer advertenties zijn verkocht. Deze afdeling droeg 35 miljoen dollar bij aan de totale winst. Alle divisies van Microsoft hebben aan hun verwachtingen voldaan of deze zelfs overtroffen, zegt John Connors, financieel directeur bij Microsoft. De Windows- en Office-tak van Microsoft zijn van oudsher de best presterende. Deze divisies genereerden een operationele winst van in totaal 4,02 miljard dollar.

Xbox

Opvallend genoeg heeft de divisie ` Home and Entertainment' – waartoe Microsofts Xbox gameconsole behoort – juist een groter operationeel verlies geleden. Deze afdeling leed een verlies van 339 miljoen dollar. Vorig jaar was dit nog 245 miljoen dollar. Het is niet bekend of Microsoft rekening had gehouden met een hoger verlies voor deze divisie. Microsofts Xbox kampt al langer met problemen. Zo zijn al diverse keren prijsverlagingen doorgevoerd en maakte de softwarefabrikant vorige maand bekend de ontwikkeling van zijn eerste eigen Xbox Live-spel te staken. Volgens de fabrikant werd er te weinig vooruitgang geboekt met het True Fantasy Live Online. Dit was een flinke tegenvaller voor de softwarefabrikant, die de komst van het spel al in maart 2002 aankondigde. De introductie werd zelfs al twee keer eerder uitgesteld.