Microsoft heeft de meest recente build beschikbaar gesteld voor ongeveer 15 duizend bètatesters, meldt PC World. De nieuwste versie corrigeert een aantal bugs die in de vorige build waren aangetroffen.

Zorgvuldig

In december 2007 bracht Microsoft de eerste testversie van Vista SP1 uit, waarvoor eerder deze maand de eerste refresh werd gepubliceerd.

Het bedrijf heeft laten weten dat de definitieve versie van Vista SP1 in het eerste kwartaal van dit jaar zal worden uitgebracht, maar geruchten gaan dat de releasedatum zelfs al op 15 februari zou kunnen liggen. "Het feit dat Microsoft een bèta heeft uitgebracht van SP1 en zelfs twee refreshes daarna, geeft aan dat het bedrijf tracht om zeer zorgvuldig te zijn met het testen van de software en het garanderen van compatibiliteit" denkt Andrew Brust van het New Yorkse adviesbureau twentysix. "Het bedrijf probeert uit alle macht minder te beloven en daarna te verrassen met prestaties. Gezien de problemen na de release van Vista is dat geen onverstandige koers."

Release in nabije toekomst

Volgens Brust duidt het uitbrengen van meerdere refreshes van een bèta, iets dat erg ongewoon is, op een releasedatum in de zeer nabije toekomst. Chris Swenson, analist bij de NPD Group waarschuwt echter dat zo'n release aan een zijden draadje hangt: "Het hangt uiteraard allemaal af van de problemen die testers aantreffen in deze refresh. Als iets niet werkt, zal het logischerwijs tijd kosten om dat te verhelpen. We kunnen weinig anders doen dan afwachten. Desalniettemin is de eerste reactie van mensen die SP1 hebben getest dat het om een zeer solide release gaat, dus een spoedige release behoort zeker tot de mogelijkheden."

Zakelijke markt

Verwacht wordt dat de release van SP1 zal leiden tot een enorme golf van zakelijke gebruikers die overstappen naar het besturingssysteem. Het service pack wordt namelijk gezien als een afsluiting van de kinderziektes-fase.

Consumenten zijn iets minder geduldig gebleken. Zij kochten vorig jaar al massaal Vista-pc's. Swenson: "Consumenten willen niet wachten en kopen die nieuwe pc's gewoon ondanks Vista. De Vista-problematiek draait dan ook meer om de zakelijke markt."