Exchange-maker Microsoft springt in op Google's besluit om gratis Gmail niet langer te voorzien van mail- en agendasynchronisatie via Microsofts ActiveSync. Voor gebruik van dat bedrijfseigen protocol moet betaald worden. In plaats daarvan kiest Google nu voor de protocollen IMAP (voor mail), CalDAV (voor agenda's) en CardDAV (voor adresboeken).

'Degradatie van mobiele mail'

In reactie hierop adviseert Microsoft nu aan Gmail-gebruikers dat ze over moeten stappen op Outlook.com. Die gratis maildienst van Microsoft is officieel nog in beta en is de bedoelde opvolger voor het veelgebruikte Hotmail. "We waren zeer verbaasd over Google's aankondiging vorige week dat het binnenkort de support voor Exchange ActiveSync (EAS) beëindigt", blogt productdirecteur Dharmesh Mehta.

"Tenzij je natuurlijk bereid bent om Google te betalen voor je e-mail." De Microsoft-topman schrijft dat Google veel huidige Gmail-gebruikers een degradatie van hun mobiele mailervaring opdringt. Dit gebeurt door het "downgraden naar een ouder protocol dat niet je agenda of adresboek synchroniseert, dat je geen directe push geeft van nieuwe e-mailberichten en dat niet alle voordelen heeft van Exchange ActiveSync."

'Antiek mailprotocol'

Mehta legt uit dat "er veel protocollen zijn voor het verzenden en ontvangen van e-mail". Hij zet POP en IMAP neer als antieke protocollen, die "tientallen jaren geleden zijn ontworpen, en toen gezien werden als state-of-the-art". Beide zijn geschapen voordat mobiele telefoons bestonden. Volgens Mehta moet een protocol voor een goede mobiele ervaring, anno 2012, niet alleen mail synchroniseren op verschillende mobiele apparaten maar ook agenda's en adresboeken. "Op een manier die ook batterijduur bewaart."

Hij heeft het hier alleen over mailprotocol IMAP. Hij noemt niet de protocollen CalDAV en CardDAV en het feit dat die geen ondersteuning genieten op het eigen Windows Phone en Windows 8, schrijft technieuwssite OSnews. De twee grootste mobiele platformen, Android en iOS, supporten die open synchronisatiestandaarden wel.

Stappenplan

In Microsofts reactie op Google's overstap naar open protocollen geeft de Windows-maker een makkelijk stappenplan voor een gebruikersoverstap naar Outlook.com. Daarbij blijven Gmail-adressen gewoon bestaan en in gebruik, maar wordt alle mail doorgestuurd naar Microsofts maildienst, die dan wel via ActiveSync berichten, agenda's en adresboeken synchroniseert.