Technisch evangelist Oliver Bloch van Microsoft schrijft op een Microsoft-blog dat door het gebruik van open source app-ontwikkelaars het wiel niet op nieuw uit hoeven te vinden. “Open source-technologieën zijn een van de oplossingen waardoor ontwikkelaars hun bereik kunnen vergroten door hun vaardigheden en code te verbeteren”, aldus Bloch op de blog.

Write once

Hij haalt als voorbeeld het gebruik van Javascript-platform Enyo aan. Deze open source-software is gericht op het ontwikkelen voor mobiele applicaties. “Vanaf het begin hebben ze nagedacht over alle grote mobiele platforms en zijn deze snel ondersteund, inclusief Windows Store-apps en Windows Phone-apps.”

De in Enyo ontworpen congres-app Confero is volgens Bloch een mooi voorbeeld van het gebruik van dit framework. De app kan een hoop klanten in één keer bereiken, omdat hij is geschikt is als webtoepassing en native draait op iOS, Android, Windows Phone en BlackBerry.

Genieten van harde werk

Het vorig jaar opgerichte project Microsoft Open Technologies is erop gericht om het gebruik van open source te promoten bij Windows-ontwikkelaars. In het eerste jaar is er onder meer een Azure-plug-in voor Eclipse verschenen en is er een Android SDK gekomen voor Azure-apparaten.

“Willen we als makers uiteindelijk niet dat iedereen toegang kan krijgen tot en genieten kan van ons harde werk? Schrijvers willen dat hun boeken gelezen worden. Zangers willen dat er naar hun liedjes geluisterd wordt. Ontwikkelaars willen… Nou ja, je snapt het idee”, schrijft Bloch.