De bèta is, afgezien van een paar 'bug fixes', dezelfde als de bèta die in december verscheen, maar wordt nu ter download aangeboden op het Microsoft Developer Network (MSDN). TechNet-abonnees ontvangen de bèta binnenkort in hun inbox, aldus Microsoft.

In de eerste bèta staan drie onderdelen centraal: het beheer, de toegang van de inbox en de tegemoetkoming aan bepaalde overheidsregels en wetten.

De 1400 partners en klanten, die de bèta reeds hebben getest, hebben vooral kritiek geuit op de nieuwe managementconsole, de nieuwe shell voor commandoregels, de Monad-ondersteuning en het berichtensysteem met geïntegreerde voicemail en fax.

Nieuwe opties

Exchange 12 moet het 'makkelijker' maken om servers voor verschillende doeleinden te gebruiken. Systeembeheerders kunnen een server voor 'unified messaging', 'edge transport', 'hub transport', 'mail storage' of 'client access services' inzetten en daarop hun toolset aanpassen.

Exchange 12 bevat daarnaast ook ondersteuning voor samengestelde mailboxen (met voicemails en faxen), software voor spraakherkenning, een vernieuwde Outlook Web Access en verbeterde spamfilters.

De tweede bèta van Exchange 12, die medio 2006 verschijnt, zal voor iedereen beschikbaar zijn, aldus Microsoft. Of deze versie alle opties uit de definitieve versie bevat, is nog niet zeker. De definitieve versie wordt 'uiterlijk begin 2007' verwacht.