Microsoft moest onlangs bekendmaken dat de nieuwe versie van het besturingssysteem voor servers later zal worden uitgebracht dan was gepland (zie WebWereld van 18 november). Om NT toch aantrekkelijk te houden als webserver brengt de Amerikaanse softwarereus later dit jaar de Internet Information Server (IIS) 4.0 uit.

De upgrade vormt de kern van het NT 4.0 Option Pack, een gratis product dat zal worden onthuld tijdens Internet World, een conferentie die volgende week in New York wordt gehouden.

De Option Pack bestaat onder meer uit de Message Queue Server 1.0, Certificate Server 1.0, Index Server 2.0, Site Server Express, Internet Explorer 4.0 en software voor inloggen-op-afstand op een virtueel netwerk. Door ISS te integreren met de Transaction Server van Microsoft kunnen er transacties worden afgehandeld via meerdere databases en biedt 4.0 ondersteuning voor het beheer van op componenten-gebaseerde applicaties, aldus Jonathan Perera, product manager voor IIS.

De Internet Information Server 4.0 is voorzien van Management Console, dat kan voorkomen dat bugs in een applicatie chaos veroorzaken op een server. Ook biedt de software de mogelijkheid voor wat Perera 'bandwidth throttling'noemt: Internet-providers kunnen ruimte op hun servers toewijzen op basis van taken of vraag.

Systeembeheerders kunnen hun computers in toom houden via de browser: "Met elke browser die deelvenster (frames) en JavaScript ondersteunt, kun je 100 procent van alle taken uitvoeren", aldus Perera. IIS-gebruikers zitten dus niet per se vast aan IE 4.0, maar kunnen ook Navigator of Internet Explorer 3.0 aan het werk zetten.

IIS 4.0 betekent een aanzienlijke upgrade voor de web-applicatieserver van Microsoft, maar sommigen houden hun twijfels: volgens deze gebruikers lost de nieuwe versie vooral technische mankementen op die in eerdere versies de kop opstaken. De twijfelaars geloven niet dat ISS zich al kan meten met serversystemen die op UNIX zijn gebaseerd.

De Internet Information Server 4.0 kan alleen als onderdeel van de Option Pack voor Windows NT 4.0 in huis worden gehaald: deze verbetering bevindt op dit moment in de bèta-fase en wordt verwacht voor het einde van dit jaar.