Het Amerikaanse UMT ontwikkelt software voor het beheer van projecten en applicaties. Microsoft zegt UMT's technologieën toe te willen voegen aan Office Project en Office Visio — onderdelen van het toekomstige Office 12.

De nadruk in de nieuwe versie van Office Project ligt volgens Microsoft op het beter zichtbaar maken van bedrijfsprocessen. De toevoeging van UMT-technologie moet ervoor zorgen dat werknemers binnen een bedrijf gemakkelijker toegang hebben tot gemeenschappelijk werk. Updates die elders in het bedrijf worden gemaakt, zijn direct zichtbaar op het scherm, belooft Microsoft.

De nieuwe versie van Office Visio, Microsofts diagramsoftware, kan dankzij de UMT-technologie veel verschillende bronnen uitlezen, onder meer Microsofts SharePoint Portal Server en SQL Server database.

Om de deal te realiseren, worden enkele reorganisaties doorgevoerd. Een deel van de UMT-werknemers in New York, Londen en Boekarest gaat aan de slag in het Microsoft Office Project-team. UMT's consultingtak gaat onafhankelijk verder onder een nieuwe naam: UMT Consulting Group.

Office 12 wordt nog voor het einde van dit jaar verwacht. De eerste bètaversie, die sinds midden november beschikbaar is, wordt op dit moment nog getest.