Microsoft maakte vrijdag bekend rss tot op grote hoogten te willen gaan ondersteunen. Zo wordt de volgende versie van de Internet Explorer-browser uitgerust met een rss-lezer en zal het toekomstige besturingssysteem Longhorn rss-feeds kunnen uitlezen.

Het gebruik van rss moet nog makkelijker volgens Microsoft. Het toevoegen van een feed zal hetzelfde zijn als het maken van een favoriet in Internet Explorer. Met rss (really simple syndication) is het mogelijk in de gaten te houden of er nieuwe content aan een website is toegevoegd zonder die site daadwerkelijk te bezoeken.

Rss is de toekomst

'We zijn er van overtuigd dat rss heel belangrijk gaat worden bij internetgebruik in de toekomst', aldus Gary Schare van Microsoft tegenover CNet. 'Vandaar dat we zwaar inzetten op rss en het door het hele besturingssysteem zullen integreren.' Als voorbeeld noemt hij een kalender die door middel van rss voortdurend wordt bijgewerkt.

Het bedrijf heeft tevens aanvullingen op de rss-specificatie voorgesteld. Deze aanvullingen hebben hoofdzakelijk betrekking op de weergegeven volgorde van een rss-feed. Momenteel worden de berichten chronologisch weergegeven met het nieuwste bericht bovenaan de lijst. Microsoft wil meerdere mogelijkheden hebben, zodat een e-commerce bedrijf bijvoorbeeld het bestverkochte product bovenaan de lijst van producten kan laten weergeven.

Blogpionier Dave Winer verwelkomt de plannen van Microsoft op zijn blog: 'Microsoft heeft door dat rss voor meer dan alleen nieuws gebruikt wordt. Denk daarbij aan een iTunes afspeellijst of de favorieten van iemand.'

Longhorn

Het is onduidelijk op welke concrete manieren de opvolger van Windows XP, Longhorn, rss zal ondersteunen. Gary Schare noemt een screensaver met eigen foto's aangeleverd via rss, maar kon niet zeggen of de nieuwe Windows met een losse rss-lezer komt of dat deze geïntegreerd is in de browser en het besturingssysteem.

Schare wilde ook niets kwijt over de Sidebar. Deze was aanvankelijk gepland voor Longhorn, maar zit inmiddels niet meer in de planning als onderdeel van het besturingssysteem. De Sidebar geeft allerlei zaken overzichtelijk weer, rechts in het scherm van de gebruiker. De informatie omvat onder andere het weer, de tijd, nieuwe e-mail, geplande afspraken en het nieuws. Rss zou zich hier prima voor lenen.

Podcasts

Het Amerikaanse Audible maakte vrijdag bekend de podcasts van The New York Times en The Wallstreet Journal per rss aan te willen bieden aan hun abonnees en zogeheten contentpartners. Podcasts zijn voorgeprepareerde audio-uitzendingen die luisteraars kunnen downloaden voor op de mp3-speler.