Per direct is tegenhanger van Google Apps als trial uit te proberen. Microsofts software Exchange en Sharepoint is in de Verenigde Staten al als online-service af te nemen. Nu brengt de softwareproducent zijn SaaS-aanbod, waarbij het software combineert met services, ook naar Europa. Dat gebeurt per 1 april.

Het gaat naast Nederland om België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Oostenrijk, Noorwegen, Zwitserland, Denemarken, Finland, Portugal, Spanje en Italië. Daarnaast spelen ook Canada, Japan en Nieuw-Zeeland mee.

Net als Google garandeert Microsoft 99,9 procent uptime per maand voor z'n online software. De prijs van het SaaS-pakket is echter niet concurrerend met Google Apps. Google rekent 40 euro per gebruiker per jaar, Microsoft 12,78 euro per maand, oftewel 153 euro per jaar, bijna vier keer zo duur als Google.

Multinationals

Er komt een standaard versie en een op maat gesneden, dedicated variant vooor bedrijven met meer dan 5000 werknemers. De leverancier mikt hiermee niet alleen op bedrijven in die landen, maar ook op multinationals. Die kunnen dan grootschalig overstappen naar Microsofts 'software plus services'-aanbod. Een eerste internationale klant is het farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline. Die Britse onderneming behoort tot de top vijf van grootste farmabedrijven ter wereld.

Alle 100.000 werknemers in meer dan 100 landen krijgen SaaS van Microsoft. Dat omvat ook Nederland. GlaxoSmithKline stapt hiervoor over van Lotus Notes en Google Postini. Het schat met deze overstap 30 procent te besparen op de ict-kosten. Eerder heeft Microsoft al de Coca Cola Corporation aan de haak geslagen als SaaS-gebruiker.

De softwareproducent heeft naar eigen schatting nu betalende SaaS-klanten voor 750.000 gebruikers (seats). De internationale klanten worden nu bediend vanuit datacenters in Europa en Azië. Dit om een lage latency en een hoger prestatieniveau te bieden. Microsoft is al enige tijd bezig om in hoog tempo nieuwe, eigen datacenters op te bouwen.

Lange aanloop

Microsofts SaaS-aanbod heet de Business Productivity Online Suite (BPOS). Dit valt onder de Microsoft Online Services (MOS), wat hostingdiensten zijn van de softwareleverancier zelf. Daarnaast kunnen partners de Microsoft-producten ook als gehoste dienst aanbieden. Microsoft hanteert de Live-naam voor zijn online-diensten aan consumenten en kleine gebruikers. Onder BPOS valt overigens ook unified communicatie-platform Office Communications Online, wat een combinatie biedt van instant messaging, presence-detectie en andere tools voor collaboration.

BPOS is in maart vorig jaar al onthuld. Het ging toen nog om een bèta. In november zijn de online-uitvoeringen van Exchange en Sharepoint officieel gelanceerd.

UPDATE:

Microsoft meldt dat klanten voor Online Services drie keuzes hebben voor het draaien van de gehoste software. Dat kunnen ze doen in een eigen datacenter, in dat van een Microsoft-partner of inderdaad in een Europees datacenter van de aanbieder zelf. Het is nog onbekend of dit prijs- of serviceverschillen met zich meebrengt.