Gotuit Media, eveneens softwareontwikkelaar, spande daarom eerder deze week een rechtszaak aan tegen Microsoft, waarin ze het bedrijf beschuldigt van het schenden van drie Gotuit-patenten. Met de release van Silverlight , vorig jaar, biedt Microsoft een alternatief voor Flash en Quicktime, de software die gebruikt wordt om video en animaties via internet te bekijken.

Zoeken binnen video

Gotuit Media is onder andere ontwikkelaar van software die gebruikers in staat stelt om tekstgegevens toe te voegen aan videoclips. Dit maakt het mogelijk om binnen video's te zoeken naar een bepaald gedeelte, op basis van de ingevoerde gegevens. De software is onder andere in gebruik genomen door grote Amerikaanse websites als Sports Illustrated en the National Hockey League.

Patent geschonden

Volgens Gotuit Media schendt Microsoft het patent omdat Silverlight eveneens de mogelijkheid biedt om metatags toe te voegen aan video's, waarmee het mogelijk wordt om binnen video's te zoeken en te navigeren. De claim is belangrijk voor Gotuit Media, omdat Microsoft met Silverlight een partnerschap heeft met NBC. Via de website NBCOlympics.com zal met behulp van Silverlight videocontent worden getoond van de Olympische Spelen in Beijing.

Verbod en schadevergoeding

Met de rechtszaak wil het bedrijf nu voorkomen dat Microsoft de technologie mag gebruiken, en claimt het uiteraard ook een flink bedrag aan schadevergoeding plus dekking van de juridische kosten. Microsoft heeft nog geen bericht naar buiten gebracht over de zaak.