Microsoft heeft een van de belangrijkste redenen waarom het deze week Hyper-V drivers vrijgaf onder de open source licentie GPLv2, onvermeld gelaten. De drivers bevatten namelijk oorspronkelijk wel GPL-code, maar die was statisch gekoppeld aan gesloten (binary) code, iets wat de GPL expliciet verbiedt.

Evidente schending

Dat schrijft Stephen Hemminger, beter bekend als de Linux Network Plumber. Microsoft was dus in 'evidente overtreding' van de GPL, aldus Hemminger. Dit zou mogelijk tot rechtszaken kunnen leiden, maar Hemminger besloot Microsoft de kans te geven om de zaak zelf recht te zetten door de drivercode geheel onder de GPL uit te brengen.

Daarvoor nam hij contact op met Greg Kroah-Hartman, die Linux-kernelmaintainer is en voor Novell aan het Linux Driver Project werkt. Die werkte vervolgens maanden samen met Microsoft om de opname van de Hyper-V drivers in de Linux-kernel mogelijk te maken.

Microsoft Nederland kon niet inhoudelijk reageren op de kwestie en verwijst naar Redmond voor een verklaring. Daar staan vragen hierover nog uit.