Dat maakte het softwarebedrijf donderdag bekend. De komende anderhalf jaar zal Redmond 5000 banen schrappen in praktisch elke afdeling. Per direct staan er 1400 werknemers op straat.

De nettowinst in het afgelopen kwartaal kwam uit op 4,17 miljard dollar op een omzet van 16,63 miljard. Dat is 11 procent minder winst en 2 procent meer omzet dan in het laatste kwartaal van 2007.

Minder uit Windows

Het economische klimaat en concreter de terugvallende verkoop van pc's in combinatie met de populariteit van goedkope netbooks (die alleen XP kunnen draaien) spelen Microsoft parten. De omzet die Windows genereert viel dan ook 8 procent terug.

De Online divisie is en blijft een zorgenkindje waar geen groei in zit en de verliezen alleen maar oplopen (afgelopen kwartaal maar liefst 471 miljoen dollar). Andere divisies deden het beter. Zo haalde de Business divisie (onder meer Office en Sharepoint) 7 procent meer omzet en zat 'Servers & Tools' zelfs 15 procent in de lift.

"Alhoewel we niet immuun zijn voor de effecten van de economie, ben ik vol vertrouwen over de kracht van ons productenportfolio en de degelijkheid van onze aanpak", aldus ceo Steve Ballmer. Na het slechte nieuws duikelde de koers van Microsoft op Wall Street met ruim 8 procent.

UPDATE: Een woordvoerster van Microsoft Nederland bevestigt dat er ook in Nederland banen verdwijnen, al blijft de schade beperkt. "Enkele posities komen te vervallen", aldus de zegsvrouw. Microsoft Nederland heeft circa 650 medewerkers.

UPDATE 2: In een uitgelekte memo aan het personeel schrijft Steve Ballmer dat het schrappen van banen een 'zeer moeilijke beslissing' is. "Maar we geloven dat deze banenreductie cruciaal is om de kostenstructuur van het bedrijf aan te passen, zodat we de middelen hebben voor winstgevende groei in de toekomst."