Dat online-kantoorpakket komt eind dit jaar pas beschikbaar voor de Nederlandse markt. Dat heeft Microsoft laten weten in antwoord op vragen van Webwereld naar de Nederlandse lancering van het in juni internationaal gelanceerde Office Web Apps. Het wachten is op de lancering van de onderliggende Windows Live-diensten.

Migratie

De komst van Web Apps voor Nederland luidt ook het einde in voor voorganger Office Live Workspace. Microsoft voegt dat samen met zijn cloud-opslag Skydrive en met Office Web Apps. Gebruikers krijgen een melding wanneer ze hun documenten kunnen verplaatsen naar Skydrive voor deze upgrade. Indien ze dat niet meteen willen, plant Microsoft een migratiemoment in.

Het verplaatsen van de documenten neemt maximaal 30 minuten in beslag, meldt Microsoft in de FAQ. Gedurende die migratie zijn documenten niet te bewerken. De Workspace-dienst komt vervolgens te vervallen, net als de bijbehorende add-ins voor het Office-pakket (voor zowel Windows als Mac OS X) waarmee Workspace-documenten direct zijn te bewerken en te uploaden.

Bewust beperkt

Het functioneel beperkte Live Workspace is in augustus 2008 in Nederland uitgebracht. Die dienst heeft alleen de mogelijkheid documenten te uploaden, te bekijken en te delen; het biedt in het geheel geen bewerkopties. Bewerken vereist weer een kantoorpakket, lokaal geïnstalleerd op de pc of Mac waarop de gebruiker dan inlogt op de online-dienst. "Werkt met programma's die u kent", prijst Microsoft dit aan.

Die functionele beperking is bewust opgelegd door Microsoft. Bas Paumen, product manager van Microsoft Office in Nederland, vertelde toen aan Webwereld dat het concurrerende Google Docs vooral wordt gebruikt voor het opslaan en weer downloaden van documenten. Gebruikers zouden "behoefte hebben aan de rijke functionaliteit die Office biedt". Dat idee laat Microsoft toch deels varen met Office Web Apps en het daarin opgaan van Live Workspaces.

De te schrappen tussenoplossing werkt alleen op Internet Explorer, Firefox en Safari. Voor de dienst aanmelden in Chrome levert een kale witte pagina op met de systeemvereisten: IE, Firefox of Safari op Windows XP, Server 2003 of Vista. Van nieuwere software, zoals Windows 7 of Safari 5, wordt niet gerept. Office Live Workspace bevindt zich nog bèta-fase.

Wildgroei

De softwareproducent pakt met de samenvoeging de wildgroei aan van zijn online-applicatiediensten. Dat is begin vorig jaar al deels gedaan met de toen aangekondigde samenvoeging van Office Live en Windows Live.

Inmiddels heeft Microsoft alweer nieuwe wildgroei gekweekt: de Office Web Apps-uitvoering die het heeft gemaakt voor Facebook. Dat in april gelanceerde (en in augustus verbeterde) Docs.com is een op zichzelf staande online-Office van Microsoft. Het sluit niet aan op Web Apps; documenten in de een zijn niet zichtbaar in de ander, en ook niet te delen met gebruikers van de andere online-dienst.