Microsoft heeft een eigen variant gepresenteerd op het communicatieprotocol WebRTC dat grotendeels onder de open source-vleugel van Google is ontworpen. De huidige standaard is al een tijdje in ontwikkeling bij het World Wide Web Consortium (W3C) waar de softwaregigant ook deel van uitmaakt.

De huidige standaard WebRTC is een voorstel van Google. De ontwikkelaars van Microsoft stellen dat ze aanvankelijk het project toejuichten, maar dat ze vinden dat de browser-API zoals deze er nu ligt niet toereikend is. Volgens de Skype-producent is het huidige protocol bijvoorbeeld niet geschikt voor bestaande VoiP-diensten.

Geen codecs

Microsoft vindt niet dat de voorgestelde standaard voldoet aan bestaande webprotocollen en komt daarom met Continuous Ubiquitous Real Time Communication over the Web, oftewel CU-RTC-Web. Het voorstel is ingediend bij de werkgroep van de W3C die zich met WebRTC bezighoudt.

“Een succesvolle standaard kan niet worden verbonden aan losse codecs, formaten of scenario's", schrijven de Skype-ontwikkelaars op een blog van Microsoft. Volgens hen verouderen deze te snel of verdwijnen ze volledig, waardoor de standaard wordt ondermijnd.

Open source geschrapt

Microsoft heeft daarom de open source codecs van WebRTC uit zijn eigen voorstel geschrapt en wil dat browser-producenten zelf kiezen welke codec ze gebruiken. Aan WebRTC zijn open source-codecs toegevoegd, zoals VP8 dat Google in 2010 heeft gekocht. Gebruikers hoeven over deze codec geen licentiekosten te betalen.

Het voorstel van Microsoft ligt nu bij de W3C en de auteurs ervan vragen het publiek om feedback op de alternatieve standaard. Het volledige document dat de WebRTC-werkgroep onder de neus krijgt geschoven, is online te lezen en de makers hopen op de steun van ontwikkelaars.