Het besluit om de aloude TechNet-abonnementen te schrappen, is gisteravond bekendgemaakt. Het doek valt al over 60 dagen: 31 augustus is de sluitingsdatum voor het nemen van nieuwe abonnementen. Die komen dan na de looptijd, in de regel een jaar, te vervallen. Nieuw afgesloten abonnementen moeten vóór 30 september dit jaar worden geactiveerd.

Goedkope software

TechNet bestaat al sinds 1998 en is Microsofts betaalde dienst om IT-beheerders toegang te geven tot al zijn softwareproducten. Het equivalent voor developers is MSDN (Microsoft Developer Network). Formeel is de software alleen bedoeld voor evaluatiedoeleinden, maar in de praktijk is er geen sprake van proefperiodes. De via TechNet goedkoop te krijgen software weigert dus niet dienst na een bepaalde tijdsperiode, dit in tegenstelling tot alpha- en bèta-releases die Microsoft aanbiedt.

De beschikbaarheid van heel Microsofts portfolio voor een relatief laag bedrag heeft dan ook veel misbruik opgeleverd. Dit betreft niet alleen beheerders en andere IT-professionals die zelf, al dan niet privé, de software op continue basis gebruiken. Softwarepiraten hebben TechNet ook gevonden, schrijft tech-kenner Ed Bott.

Piraterij

Microsoft heeft in de loop der jaren wel geprobeerd om softwarepiraterij te bestrijden. Het heeft daarvoor onder meer het aantal verstrekte licenties teruggedrongen. Via TechNet (en ook MSDN) zijn namelijk meerdere licentiesleutels per applicatie en besturingssysteem te verkrijgen. In maart vorig jaar is vanwege piraterij het aantal sleutels ingeperkt. Twee jaar eerder is TechNet ook al wat uitgekleed.

Nu stelt Microsoft dat het heel de TechNet-abonnementsconstructie schrapt omdat het achterhaald is. "Terwijl IT-trends en business dymanics zijn geëvolueerd, zo is dat ook gebeurd met Microsofts aanbod voor IT-professionals die Microsoft-technologieën en -diensten willen leren, evalueren en uitrollen. In de afgelopen jaren hebben we een verschuiving in het gebruik gezien van betaalde naar gratis evaluatie-experiences en -middelen."

Gratis nog uitbouwen

Het bedrijf geeft aan dat het zijn gratis aanbod voor IT-professionals nog wel gaat uitbreiden en verbeteren. Dat gebeurt dan via onder meer het TechNet Evaluation Center, de Microsoft Virtual Academy en via de TechNet-forums waar community-leden voor het modereren zorgen.