De naam van Microsofts aloude webmaildienst Hotmail blijft ook in deze rebrandingsronde wel behouden. De in 2005 ingevoerde Live-branding van de diverse online-diensten en internetprogramma's komt te vervallen. In de aanloop naar Windows 8 en naar voorbeeld van Windows Phone gaat Microsoft nu voor de vereenvoudiging.

Kluwen van merknamen

De accountnaam Windows Live ID, wat vroeger Microsoft Passport heette, gaat eruit ten gunste van de nieuwe naam: Microsoft account. Dat dient dan als universele inlog voor de diverse diensten. Daaronder de online-agenda Windows Live Calendar die voortaan Calendar heet. Adresboek Windows Live Contacts heet straks Contacts en is te gebruiken met de People-app.

Windows Live Messaging, in Nederland beter bekend onder de oude MSN-naam, heet simpelweg Messaging met gelijknamige app. Windows Live Photo Gallery en Windows Live Movie Maker krijgen de eenvoudige namen Photos en Videos. Microsofts gratis webmaildienst Windows Live Mail, beter bekend onder de oorspronkelijke naam Hotmail, heet kortweg Mail. Apple noemt de e-mailclient in Mac OS X al 'Mail' sinds de eerste versie van dat besturingssysteem.

Html5

De Live-naam verdwijnt nog niet geheel: het blijft namelijk wel aanwezig in enkele url's voor de internetdiensten. Hetzelfde geldt voor de url van Hotmail. Alle Microsoft-diensten zijn straks te benaderen met zowel mobiele apps en desktopprogramma's als via html5-websites. De positie van het overgenomen Skype is niet genoemd in de nu onthulde plannen. Microsoft vertelt daar in de komende werken over, blogt vice-president Chris Jones van Microsofts Windows Live-groep.

Microsoft-topman Chris Jones vertelt over de herziening van Windows Live, en de clouddiensten waar Windows 8 automatisch op kan inhaken: