Op Microsofts webdesignconferentie MIX11 is een vroege preview van Internet Explorer 10 getoond, draaiend op Windows 8. Die toekomstige versie van Microsofts besturingssysteem draait niet alleen op de reguliere x86-processors van Intel en AMD, maar ook op de energiezuinige processorontwerpen van ARM. IE10 is nu net drie weken in de maak, meldt Microsoft.

Preview downloaden

Het softwarebedrijf prijst de html5-ondersteuning van IE10 aan, die voortbouwt op de html5-technieken in IE9. Die huidige versie van de in Windows geïntegreerde webbrowser is krap vier weken uit en wordt nog niet automatisch verspreid via Windows Update. Het is nog niet bekend wanneer IE9 via dat centrale update-systeem wordt aangeboden. Ook is het nog onbekend op welke termijn IE10 uitkomt.

Van die volgende IE-versie is al wel gelijk een download beschikbaar. Dat is een zeer vroege proefversie, wat Microsoft een 'platform preview' noemt. Van IE9 is ook zo'n alpha-versie, bedoeld voor webdevelopers, uitgebracht. Dat was in maart 2010, dus een jaar voor de uiteindelijke release.

Windows 8

Dit doet vermoeden dat IE10 ook nog een jaar op zich laat wachten. De nieuwe browser zou echter eerder uit kunnen komen. IE9 is een flinke stap voorwaarts ten opzichte van IE8, terwijl IE10 een relatief kleinere verbetering kan zijn en dus eerder af. Bovendien ontbeerde de IE9-preview een grafische interface, wat de getoonde IE10-preview al wel heeft.

Maar als IE10 tegelijk met Windows 8 komt, kan het nog even duren. Die volgende Windows-versie, toegespitst op tablets en dus draaiend op ARM-processors, moet ergens in 2012 uitkomen. Officieel heeft de softwareproducent nog geen planning bekendgemaakt.

Features en tests

Ondertussen pronkt Microsoft alvast met de volgende browserversie, in ontwikkeling. Op de MIX-conferentie is de Platform Preview onthuld, waarbij features als css-support (cascading style sheets) worden aangeprezen. De ondersteuning voor css3 in IE10 is volgens Microsoft trouw aan de huidige specificatie van webstandaardenorganisatie W3C, terwijl Webkit-browsers als Chrome en Safari dat net anders doen.

Ook heeft Microsoft eigen tests gedraaid, voor onder meer html5 en hardwarematige beeldversnelling. Daarbij is IE10 vergeleken met Chrome 11 en Firefox 4. Microsofts aankomende browser is als winnaar uit de bus gekomen voor onder meer een nieuwe versie van de vissenkom-test. Die benchmark en de andere Microsoft-eigen browsertests zijn al afgekraakt door Firefox-maker Mozilla.

De demonstratie van de IE10 Platform Preview op MIX11: