De komst van HTML5 betekent niet dat Silverlight uiteindelijk overbodig wordt, vindt Microsoft. HTML5 biedt onder andere video-ondersteuning zonder plugins, terwijl Microsoft Silverlight wel een browserplugin vereist. Maar de nieuwe webstandaard vormt nog geen echte rivaal voor Silverlight, schrijft Brad Becker, directeur productmanagement voor ontwikkelplatforms bij Microsoft, in een blogbericht dat Silverlight bij ontwikkelaars moet promoten.

"Het doel van Silverlight was nooit om HTML te vervangen: het moet juist de zaken doen die HTML niet op een eenvoudige manier aan ontwikkelaars kan bieden", aldus Becker. De multimediafuncties van Silverlight gaan volgens hem veel verder dan wat HTML5 te bieden heeft en ze werken 'consistent in huidige en toekomstige browsers'. Zo biedt Silverlight kopieerbeveiliging (drm), ondersteuning voor 3D-video, multicast en overlays.

IE9

HTML5 wordt uiteindelijk de belangrijkste webstandaard. Microsoft ondersteunt HTML5 in zijn nieuwe browser IE9, waarvan volgende week de eerste bèta-versie uitkomt. De implementatie van HTML5 en CSS3 in browsers zal in de eerste periode nog verschillen vertonen, en dat is een probleem voor webontwikkelaars. "Maar omdat wij alle implementaties van Silverlight zelf ontwikkelen, kunnen we verzekeren dat iets overal op dezelfde manier rendert", stelt Becker.

HTML5 wordt volgens Becker pas een succes als de standaard helemaal 'stabiel' is, als alle browsers de specificaties op dezelfde manier invoeren en als meer dan een miljard mensen een van de nieuwe browsers hebben geïnstalleerd. "Maar dat duurt nog wel even. Tegen die tijd is Silverlight ook sterk verbeterd", jubelt Becker. Silverlight 4 is sinds april beschikbaar. De eerste versie verscheen in 2007.