Dit opmerkelijke advies uitte Bill Veghte, vice-president van Microsofts Windows-divisie, toen hij eerder deze week aankondigde dat Windows 7 voor de kerst in de schappen zou liggen.

Volgens Veghte heeft het voor bedrijven geen zin meer om te migreren naar Windows Vista. "Als je net begonnen bent met het testen van Vista, zou ik, gezien de kwaliteit van de release candidate [van Windows 7, red], switchen en vanaf nu af aan de release candidate testen en gebruiken", aldus Veghte op de TechEd 2009-bijeenkomst in Los Angeles.

Onderzoeksbureau Gartner sluit zich aan bij het advies van Redmond. "Als ze nog niet begonnen zijn, dan moeten ze zeker meteen naar Windows 7 gaan", bepleit Gartner-analist Michael Silver in Computerworld. "Maar belangrijker, wat moeten bedrijven doen die al aan het plannen zijn?" Als er al nieuwe pc's met Vista in het bedrijf in gebruik zijn, raadt Gartner aan dat traject voort te zetten. Maar zijn ze nog in de planningsfase, dan is het verstandiger om te switchen naar Windows 7.

Overslaan goedkoper

Microsoft heeft lang volgehouden om toch vooral wel eerst te migreren naar Vista. "Wacht niet op Windows 7", stelde Microsoft Nederland nog afgelopen januari toen de bèta van Windows 7 uitkwam. Al is het alleen maar om de overgang naar Windows 7 te stroomlijnen.

Maar Gartner concludeert, niet geheel verrassend, dat direct migreren van Windows XP naar Windows 7 goedkoper is dan een tweetrapsraket via Vista. "Voor iedereen die een versie van Windows wil overslaan: Vista is geschikt om te skippen," aldus Silver.