Dit zeggen bronnen die 'meer van de kwestie afweten'. Zowel Dell als Microsoft wilden niet reageren op de berichten. De bedrijven geven 'geen commentaar op geruchten en speculaties' aldus Mary Jo Foley van ZDnet.

Volgens Foley valt er eigenlijk niet meer te speculeren over de deal: "Mijn bronnen zeggen dat het voorstel van Microsoft goed genoeg is om Dell te overtuigen de Google-toolbar in te ruilen voor een vergelijkbare dienst van Microsoft."

Zoekmachine pushen

Dell sloot de deal met Google in 2006. Google's desktop, werkbalk, homepage en zoekhulp worden vanaf dan als standaard ingesteld op miljoenen pc's. De Microsoft-equivalenten van de hulpprogramma's worden ook nog steeds geïnstalleerd, maar worden niet automatisch opgestart, tenzij de gebruiker de standaardinstellingen verandert.

Microsoft probeert al een tijd dergelijke afspraken met verschillende pc-fabrikanten te maken om het afnemende aandeel in de zoekmachinemarkt te compenseren. Eerder sloot de softwaregigant een deal met laptopfabrikant Lenovo om Live Search en Windows Live programma's standaard te draaien op consumentenlaptops.

Live ook al op HP

Afgelopen juni wist Microsoft al HP zover te krijgen dat het Live Search 'meelevert' met nieuwe computers. De deal met Dell houdt in dat Microsoft met Live standaard op de pc's van de twee grootste computerfabrikanten zal staan.

Dergelijke deals om de zoekmachine in pc's voor te installeren zijn van cruciaal belang voor bedrijven in de zoekmarkt, simpelweg omdat het gros van de gebruikers die standaardinstelling nooit verandert of de browsertoolbar deïnstalleert.