Het gaat om OOXML-ondersteuning in een Javaproject en interoperabiliteit tussen een business intelligence-suite en Windows Server 2008.

Samen met de Italiaanse integrator Sourcesense gaat Microsoft een nieuwe versie ontwikkelen van Apache POI, een project voor libraries die MS Officedocumenten vanuit Java poorten. De nieuwe versie moet OOXML gaan ondersteunen, het open formaat waarmee Redmond op termijn zijn oude binaire formaten wil vervangen. Over vier dagen moet duidelijk zijn of OOXML daadwerkelijk een ISO-standaard wordt, er zijn verschillende signalen dat dit gaat gebeuren.

Business intelligence

Ook gaat Microsoft een verbond aan met JasperSoft, een ontwikkelaar van een open source suite voor business intelligence. Het pakket wordt gecertificeerd voor Windows Server 2008, waarmee beide partijen toezeggen dat de software beter op elkaar wordt afgestemd.

Daarnaast heeft JasperSoft OLE DB for OLAP Connect aangekondigd. De API gaat direct in de PivoTable van Excel zitten zodat deze contact kan maken met de OLAPserver. Zo kunnen analyses direct in Excel worden gemaakt, in plaats van dat dit via een browser gaat, aldus JasperSoft.

Microsoft is sinds een maand bezig met een charmeoffensief tegenover verschillende open sourceprojecten. Zo werd een week geleden nog een pact gesloten met de Eclipse-stichting. De reus uit Redmond wil niet zover gaan dat het code deelt, maar zegt wel meer interoperabiliteit na te streven van de vrije software met zijn eigen pakketten.