De producent van Windows, met daarin geïntegreerd zijn webbrowser Internet Explorer (IE), dreigt buitenspel te worden gezet. Webdevelopers richten zich namelijk in toenemende mate op WebKit, dat de basis is voor de browsers van Apple én Google. De onderliggende engine is groot op de grote en groeiende markt voor mobiele apparaten; smartphones en tablets.

Geen rol op de mobiele markt

Apple en Google domineren die markt momenteel. Android-maker Google qua aantallen en iPhone- en iPad-maker Apple qua hoeveelheid webverkeer. In de besturingssystemen (iOS en Android) van deze twee Microsoft-concurrenten draaien eigen browsers, die zijn gebaseerd op WebKit. Dit zijn respectievelijk Safari en de Android-browser die nu wordt vervangen door (desktopbrowser) Chrome.

Microsoft zit hiermee in de maag en richt zich nu direct tot webdevelopers met de smeekbede IE10 niet te negeren voor hun mobiele websites. De softwarereus biedt tips aan om websites die zijn geoptimaliseerd voor WebKit aan te passen voor IE10. Net zoals jaren geleden alternatieve browsermakers als Opera en Netscape (plus diens afgeleide Mozilla) hebben gestreden tegen websites die specifiek waren ontwikkeld voor het toen dominante Internet Explorer 6.

Html5-support

Bij de IE10-pitch 'versus' WebKit benadrukt Microsoft de uitgebreide support voor html5. De ondersteuning voor die - in ontwikkeling zijnde - webstandaard moet webdevelopers helpen om hun sites goed te laten werken op Windows Phone 8. "Het is erg makkelijk om een WebKit-optimized site aan te passen zodat die ook IE10 ondersteunt."

Microsoft belooft enkele voordelen voor het omarmen van het nog maar kleine aantal gebruikers van het net gelanceerde Windows Phone 8. "Dit betekent dat je minder code hoeft te onderhouden en dat je je klanten een betere ervaring biedt. Beter nog: het overgrote merendeel van de veranderingen die je doorvoert, zullen je site méér compliant maken met de html5-standaard", aldus productmanager Charles Morris van Microsoft.

Browserspecifiek coden

Een groot deel van Microsofts probleem zit er volgens techblog Ars Technica in dat webdevelopers veel functies aanroepen met een browserspecifieke prefix; voor WebKit. Sommige van die functies zijn ook per browser verschillend. Dit ontwikkelen voor de marktdominante browser(engine) bezorgt de concurrentie dan problemen.

Deze situatie is in wezen een herhaling, maar dan met omgekeerde rollen, van het IE6-tijdperk. Microsoft was toen nagenoeg alleenheerser op de browsermarkt. Sinds enkele jaren belooft het bedrijf beterschap wat webstandaarden betreft, én benadrukt het dat in zijn marketing.