Microsoft springt in op het afkappen van de support voor Firefox 4 door te wijzen op de gestage ontwikkelcycli van én lange supportperiodes voor zijn browser. Internet Explorer geniet ondersteuning tot het einde van de support voor de Windows-versie waar het op draait, blogt IE-directeur Ari Bixhorn van Microsoft.

Langdurige support

“Windows 7 Enterprise wordt ondersteund tot januari 2020, dus wordt Internet Explorer 9 (IE9) ook ondersteund tot januari 2020." De Microsoft-manager benadrukt dat de grootzakelijke markt een belangrijk aandachtsgebied is voor het bedrijf: “Altijd al geweest en dat zal altijd zo blijven". IE9 draait overigens niet op het nog veelgebruikte Windows XP, en het aankomende IE10 lijkt alleen voor Windows 7 bestemd.

Microsoft haakt niet alleen aan op de ophef over het vervallen van Firefox 4, maar reageert direct op de afwijzing van de zakelijke markt door Mozilla. “De bedrijfsmarkt is nooit een aandachtsgebied voor ons geweest en moet dat ook niet zijn", schrijft Mozilla-hoofdontwikkelaar Asa Dotzler in een discussie over het schrappen van Firefox 4.

'Zakelijke markt is klein'

Die drie maanden oude browserversie krijgt geen patches meer. Firefox 5 is de "patch" voor versie 4 en brengt nieuwe functies naast een securityfix voor het gat in de WebGL-implementatie van Mozilla. Dotzler stelt dat de Firefox-maker zich richt op gewone gebruikers en dat de zakelijke markt niet interessant is.

“Totdat we door de gebruikers heen zijn die geen beheerders en enterprise-deploymentteams hebben om voor hun te zorgen, kan ik me niet voorstellen dat we ons richten op al die verschillende omgevingen waar jij zoveel om geeft." De Mozilla-evangelist antwoordt daarmee op de blogpost van ex-IBM browserontwikkelaar Mike Kaply over de bedrijfsimpact van Firefox 5.

Gewone gebruikers

Dotzler relativeert de zakelijke markt nog meer met de mededeling dat Firefox dagelijks wordt gedownload door 2 miljoen gewone gebruikers. De 'grote aantallen' gebruikers in de zakelijke markt zijn volgens de Mozilla-hoofdontwikkelaar maar een druppel in de oceaan: “Fracties van fracties van een procent van ons gebruikersbestand."

Hij ontkent dat Mozilla hiermee het streven laat varen om IE weg te vagen. “Ik wil IE niet uitroeien. Ik wil gebruikers 'empoweren', innovatie aanjagen en participatie vergroten voor het Open Web." Dotzler geeft onomwonden toe dat hij niets geeft om het enterprise-vriendelijk maken van Firefox.

Mozilla: IE9 is prima

“IE9 is een prima browser en waarschijnlijk beter geschikt voor mensen die lange-termijn support willen", voegt hij daar aan toe. “Het zal altijd achterlopen op de consumentenbrowsers (Firefox, Chrome, Safari en Opera), maar het biedt bedrijven wel een meer conservatieve en langzaam bewegende optie."