SQL Server verschijnt eindelijk in een officiële Linux-versie. De code blijft natuurlijk propriëtair, maar de databasesoftware kan voor het eerst op Linux draaien, zo maakt Microsoft bekend. "We brengen de kerncapaciteiten van de relationele database vandaag uit als preview en mikken op beschikbaarheid medio 2017", aldus Microsofts Scott Guthrie in een blogpost.

De softwaremaker laat daarin analisten aan het woord alsmede Linux-producenten als Red Hat en Canonical die vertellen over de meerwaarde van SQL Server voor Linux. Azure speelt lief met onder meer Ubuntu, wat voor beide softwarepartijen - Canonical mikt de laatste jaren steeds heftiger op cloud in plaats van desktop - goed uitpakt

Microsofts Steve Ballmer geloofde niet in het licentiemodel van open source en noemde het model een kankergezwel binnen de softwarewereld. Maar al in zijn laatste jaren als CEO begon Microsoft steeds voorzichtiger tegen open source en Linux aan te schurken, onder meer om de software interoperabel te houden met open source-pakketten en omdat ontwikkelaars baat hebben bij het delen van code.