Vanaf volgende week zullen de Live Search Books en Live Search Academic het scannen staken, schreeft Nadella, senior vice president van de zoekactiviteiten binnen Microsoft in een blog posting.

Daarmee lijkt Microsoft definitief te stoppen met het zelf vervaardigen van digitale content. In plaats daarvan vertrouwt de firma op partners.

Microsoft zal de scan-apparatuur weggeven aan bibliotheken en andere partners, in de hoop dat die verder gaan met het inscannen van boeken. "We voorspellen dat uitgevers en bibliotheken het beste in staat zullen zijn om boeken via zoekmachines doorzoekbaar te maken", schreeft Nadella.

Microsoft heeft tot nu toe 750.000 boeken en 80 miljoen tijdschriftartikelen ingescand. Die materialen blijven beschikbaar via de Live.com zoekmachine, maar zullen niet langer via aparte indexen beschikbaar zijn.

Strategiewijziging

Nadella verwees tevens naar een strategiewijziging waarover Bill Gates deze sprak in zijn toespraak aan de Advance08 conferentie die deze week in Redmond plaatsvond. "We geloven dat de volgende generatie zoektechnologie draait om het ontwikkelen van een levensvatbaar zakelijk model voor zoekmachines, consumenten en content partners," parafraseerde Nadella. Binnen die omschrijving valt tevens Cashback, een nieuwe Microsoft-dienst die klanten korting biedt wanneer zij producten kopen die zij via Live.com hebben gevonden.

Overname Yahoo

De nieuwe strategie komt kort nadat Microsoft zijn overnamebod van 44,6 miljard dollar op Yahoo heeft ingetrokken. De twee bedrijven zijn nog in bespreking over een mogelijke samenwerking.

Microsoft had voor zijn boekenproject overeenkomsten om boeken te scannen van drie universiteiten in Amerika, Canada en het Verenigd Koninkrijk. De firma had ook een overeenkomst met drie uitgevers om teksten uit hun nieuwe boeken in de zoekresultaten mee te nemen.

Microsoft ontvouwde zijn boekenproject korte tijd nadat Google een soortgelijk programma was begonnen. Google kreeg zware kritiek te verduren omdat de zoekgigant boeken scande zonder toestemming van de uitgevers of auteurs. Het project leidde tot diverse rechtszaken, waardoor Google tijdelijk het scannen moest staken. De firma biedt uitgevers nu de gelegenheid om buiten het programma te blijven, en heeft overeenkomsten gesloten met vier Amerikaanse universiteiten.