De Windows Vista dvd bevat standaard alle versies van het besturingssysteem. Gebruikers die willen upgraden van bijvoorbeeld Home Basic naar de Ultimate kunnen daarvoor een speciale sleutel kopen, waarna de software van de dvd wordt geïnstalleerd.

Die sleutel was vroeger alleen in digitale vorm te koop op een speciale Microsoft website. Vanaf 20 februari kopen klanten deze sleutel inclusief een nieuwe dvd in een fysieke winkel, of Microsoft stuurt per post een pakket op.

DVD kwijt

Volgens Microsoft zijn de veranderingen een reactie op klachten van gebruikers. In de nieuwe situatie hoeven klanten zich geen zorgen te maken over zoekgeraakte dvd's wanneer zij willen upgraden.

De prijzen voor de upgrades veranderen niet. Een upgrade van Home Basic naar Home Premium kost 101,15 euro en naar Ultimate 253,47 euro. Wie overstapt van Business naar Ultimate betaalt daarvoor 177,31 euro.

Door alle Vista versies op een dvd te bundelen hoopte Microsoft dat klanten sneller zouden overstappen naar een duurdere versie van de software. Overigens is het niet mogelijk om een stap terug te doen naar een goedkopere versie.