Het kopen van Open License-licenties bij Microsoft in andere landen kan veel schelen. Dit ondanks het bestaan van de euro die juist prijsgelijkheid moet bieden. Er is naast eventuele, maar onwaarschijnlijke, prijsverschillen tussen producten in euro-landen echter ook de wisselkoers met de Britse pond. Die fluctueert, wat bedrijven veel kan schelen bij de aanschaf van software. Een onderneming hoeft daarvoor geen vestiging te hebben in het 'inkoopland'.

Aandurven en mogen

Dienstverlener License Consulting adviseert dergelijke import dan ook in een blogbericht. "U zult ongetwijfeld denken: Waarom heeft niemand (lees: mijn lokale licentieboer) mij dit verteld? Ik kan u verzekeren dat deze optie in de licentiewereld redelijk bekend is, maar niemand durft het aan. Volgens onze bronnen zal Microsoft Benelux partners die ‘het’ hebben gedaan erg driftig motiveren om ‘het’ niet meer te doen", blogt de licentie-adviseur.

Een woordvoerder van Microsoft Nederland bevestigt tegenover Webwereld dat deze praktijk wel degelijk is toegestaan binnen landen van de Europese Unie. Dat vormt namelijk één regio, in tegenstelling tot de Emea-gebiedsomschrijving (Europa, Midden-Oosten en Afrika) die veel Amerikaanse bedrijven hanteren voor hun organisatie. Inkoop van licenties in de Verenigde Staten of in een land als China is dus niet toegestaan. Dat staat volgens Microsoft gelijk aan illegale parallelimport.

Legale/illegale import

Begin dit jaar is een Britse softwarehandelaar veroordeeld tot negen maanden cel en een schadevergoeding van 2,5 miljoen Britse pond. Hij is schuldig bevonden aan grijze import. Hij had Microsoft-software ingekocht in andere regio's, onder meer Afrika, en die ingevoerd - en verkocht - in Groot-Brittannië.

In mei vorig jaar heeft een Nederlander nog een klacht ingediend bij de Europese Commissie over de kwestie van dergelijke import. Dat is gedaan door een man die software importeert naar de VS vanuit Egypte, via Nederland. Hij slaat met die klacht terug in een rechtszaak die Microsoft tegen hem heeft aangespannen in de VS.

Parallelimport is in de EU verboden, maar in de VS niet. Volgens Microsoft was er in het geval van de Egyptische export naar de VS toch sprake van licentieloze en dus illegale software. De aangeklaagde Nederlandse handelaar stelt dat Microsoft zijn monopoliepositie misbruikt om - in de VS legale - parallelimport te frustreren.