In het holst van de nacht zal hij telefoneren met Microsoft-kantoren in Azië, om te horen hoe Microsoft-producten het jaar 2000 doorstaan.

Als alles goed gaat viert Ballmer samen met zo'n 300 werknemers en hun familie om middernacht een feestje, terwijl 6.000 mensen standby blijven om telefonisch technische hulp te verstrekken.

En als niet alles goed gaat? Microsoft zegt voorbereid te zijn, en niet al te bezorgd. "Op een bepaalde manier ben ik opgewonden. Ik verheug me erop," verklaarde Don Jones, hoofd van de Y2K-werkgroep van Microsoft, tegenover persbureau Associated Press.

De afgelopen twee jaar is Microsoft bezig geweest met het millenniumbestendig maken van haar software. Van recente producten als Windows 98 en Office 2000, tot jaren oude programma's die niet eens meer gemaakt worden.

"We ontdekten dat Word 5.0 voor DOS, dat in 1983 de deur uitging, niet Y2K-proof was," vertelt Jones. "Maar een aantal mensen gebruikte het nog, dus hebben we ze Word 5.5 opgestuurd, wat wel millenniumproof is. Het was even zoeken naar de 5,25-inch floppies, maar het is gelukt."

Sommige populaire Microsoft-producten hebben een patch nodig om op 1 januari goed te blijven werken. Die staan op de website van het bedrijf uit Redmond. Jones verwacht echter dat niet iedereen de patches zal downloaden. Sommige mensen weten misschien niet eens hoe dat moet.

"Maar ook zonder patch hoeven er geen problemen op te treden," aldus Jones. Microsoft heeft ook nog 10 miljoen Y2K-cd-roms verspreid en een speciale millennium-hotline geopend. Die wordt gemiddeld 65.000 keer per week gebeld.

Bij het 'normale' telefoonnummer voor technische vragen gaan slechts drie op de 1.000 telefoontjes over het millenniumprobleem.

In de nacht van oud op nieuw mogen de 300 Microsofters die moeten werken hun familie meenemen.De enige alcohol die ze krijgen is één glaasje champagne. "De rest van de tijd willen we wakker en alert blijven," aldus Jones.

Ook in Nederland zal er tijdens de millenniumwisseling personeel van Microsoft paraat zijn om eventuele problemen op te lossen.