Microsoft wil meer halen uit investeringen die gedaan worden in interoperabiliteit, open standaarden en open source. “Deze nieuwe structuur moet de interactie tussen Microsofts eigen ontwikkelprocessen en de open innovatie-inspanningen van het bedrijf ondersteunen. Daarbij horen ook de relaties met de communities in open source en open standaarden", zegt Jean Paoli.

Paoli wordt de nieuwe president van het zelfstandige bedrijf, dat wel voor 100 procent eigendom is van Microsoft. Paoli was eerder de general manager van Microsofts interoperabiliteitsstrategie, waaruit dus het nieuwe bedrijf is voortgekomen.

'Sneller open source software uitbrengen'

In een blogpost beschrijft Paoli de redenen waarom Microsoft deze stap onderneemt. “Deze structuur maakt het makkelijker en sneller om open source software uit te brengen, te participeren in bestaande open source-projecten en bijdragen te accepteren vanuit de community. Op termijn zal de community meer interactie zien met de open standaard- en open sourcewereld."

Paoli zet ook nog wat eerdere inspanningen van Microsoft op een rijtje waarbij het bedrijf zich heeft bemoeid met open source en open standaarden. Zo heeft het samengewerkt met de Apache Software Foundation en kunnen omgevingen als Linux, Hadoop, MongoDB en Drupal draaien op Microsofts platform.

Al Hilwa, analist bij het bureau IDC, noemt tegen Computerworld.com de vorming van een nieuw dochterbedrijf door Microsoft “een interessante ontwikkeling". Hij wijst op de achterliggende redenen voor Microsoft om juist op dit moment deze stap te nemen. Volgens hem is het mogelijk een juridische kwestie. “Het komt op me over dat deze constructie de beste oplossing is die ze konden verzinnen om om te gaan met bepaalde kwesties die de juristen van Microsoft zien met open source code en bescherming van intellectueel eigendom", meent Hilwa.

Stap genomen vanwege juridisch mijnenveld?

“Zo lang open source-ontwikkelaars legaal en rechtstreeks voor Microsoft werken, is er een juridisch vraagstuk in het overzicht van dat proces dat niet overeenstemt met de flexibiliteit van open source", stelt hij. De vrijheden van open source-ontwikkelaars buiten het stramien van Microsofts bedrijfsvoering botsen daar dan mee. “Dat maakt onder meer het accepteren van open source-code van buitenstaanders problematisch."