De nieuwe dienst moet eind juli eerst in bètavorm verschijnen, en zal vooralsnog alleen in Groot-Brittannië beschikbaar zijn. Bedoeling is dat gebruikers muziek zowel kunnen streamen als downloaden.

Peter Bale, baas van Microsofts MSN-portal zegt tegen The Telegraph dat "muziek een belangrijk terrein is voor Microsoft". Volgens hem gaat de streamingdienst lijken op Spotify, hoewel er nog steeds wordt gekeken naar het beste verdienmodel.

Xbox

Bij Spotify krijgen gebruikers die niet betalen ieder half uur een reclameblok. Betalende gebruikers hoeven voor tien euro per maand niet naar reclame te kijken en te luisteren. In Nederland is Spotify nog niet beschikbaar.

Microsoft overwegt de muziekdienst te koppelen aan de Xbox 360. Met de Xbox kunnen gamers op dit moment online tegen elkaar spelen en films downloaden.

Musiwave

De technologie achter de dienst zal volgens CNET gebaseerd zijn op die van mobiele muziekdienst Musiwave, dat Microsoft eind 2007 kocht voor 121 miljoen dollar.

Het is niet de eerste keer dat Microsoft het probeert in de muziekbusiness. In 2004 begon het bedrijf met de MSN Music-downloads, als antwoord op iTunes. In 2006 werd die handel al weer gestaakt. Daarna stortte Microsoft zich op URGE, een samenwerkingsverband met MTV, dat in 2007 al weer werd afgestoten.