In een verklaring noemt Microsoft de deelname aan projecten als Open Source Census van belang voor het 'ecosysteem' waarin het softwarebedrijf zich bevindt. Immers, "klanten, partners en ontwikkelaars werken in steeds meer heterogene omgevingen", aldus Sam Ramji van Microsoft.

Scannen

Behalve Microsoft werken ActiveState, EnterpriseDB, het Open Source Lab en OSAlalt.com mee aan het project. De tool waarmee de software geteld wordt, is afkomstig van OpenLogic. Bedrijven kunnen hiermee hun computers scannen op open source-software en deze informatie anoniem toevoegen aan een database. Deelnemende organisaties kunnen hun eigen gebruik in kaart brengen en dat vergelijken met dat van anderen. Algemene anonieme resultaten worden gepresenteerd op de site van Open Source Census.

Medio april is het Open Source Census begonnen met het bijhouden van het aantal installaties van open source-softwarepaketten. Momenteel staat de teller op 227.987, maar slechts zo'n 1.300 machines zijn gescand.

Oprecht?

Doorgaans staat Microsoft op gespannen voet met de open source-gemeenschap. Maar Sam Ramji zoekt toenadering tot initiatieven op het gebied van open source en interoperabiliteit. Volgens Jay Lyman, analist van de The 451 Group, is er zeker een meer gemoedelijke houding bij Microsoft te constateren. "Of die oprecht is? Gedeeltelijk wel en gedeeltelijk wat minder."

Lyman verwacht dat de deelname van Microsoft zal helpen om grote bedrijven bij het onderzoek te betrekken. Tegelijkertijd zal de deelname koren op de molen van veel Microsoft-haters zijn, meent Lyman.