De strijd om de media codecs op het web ontaardt in een ironische klucht. Een van de beloften van html5 is immers dat het een einde maakt aan al die externe en potentieel onveilige plugins in de browser. Maar tot nu toe komen er alleen maar nieuwe plugins bij.

h.264 gangbaar en superieur

Microsoft staat pal achter h.264, de meest gangbare videocodec van dit moment. En dus komt Redmond met een h.264 extensie voor Chrome voor Windows 7 gebruikers. “Zodat developers en klanten een optimale webervaring blijven houden”, sneert Microsoft.

Google maakte onlangs bekend dat het de ondersteuning van h.264 juist schrapt uit Chrome. Het wil alleen nog maar open codecs WebM en Theora. En Flash. En om zijn missie kracht bij te zetten kondigde Google aan met WebM plugins te komen voor Internet Explorer en Safari. Firefox en Opera ondersteunen WebM uit eigen beweging.

Twijfels over WebM

Maar om te garanderen dat de h.264 codec beschikbaar blijft voor zoveel mogelijk gebruikers, biedt Microsoft nu plugins voor de rebellerende browsers. Eerder al voor Firefox, en nu ook voor Chrome.

In een uitgebreide blogpost zet Microsoft twijfels bij de strategie van Google inzake WebM. Zo is de codec volgens Microsoft officieel nog helemaal geen open standaard. Bovendien maakt Google niet duidelijk of h.264 ook wordt verbannen van Android en YouTube, schrijft IE-chef Dean Hachamovitch.