"Wij evalueren regelmatig onze deelname in industrie-organisaties en hebben besloten niet langer meer door te gaan met FairSearch." Aldus een Microsoft-woordvoerder. Het bedrijf sloot zich vlak na de oprichting in 2010 aan bij de groep.

De groep is vooral bekend door de vele rechtzaken die zij aanspannen tegen Google. Niet alleen was FairSearch een van de grote aanklagers in de Safe Harbor-zaak, ook in verschillende antitrust-zaken speelde de groep een grote rol. De groep bestond uit Microsoft en verschillende andere Europese en Amerikaanse bedrijven als Oracle, Expedia en TripAdvisor.

Scroogled

Tijdens die periode was Microsoft ook actief bezig met het zwart maken van Google. Met de Scroogled campagne probeerde de softwarereus gebruikers over te halen te switchen naar Microsoft's eigen zoekmachine: Bing.

Op de volgende pagina: Microsoft gooit het over een andere boeg

Het ziet er naar uit dat Microsoft nu de handdoek in de ring gooit en zich minder wil richten op het dwarszitten van concurrenten. Sinds Satya Nadella het stokje heeft over genomen van Steve Ballmer lijkt het bedrijf een andere koers te willen varen. Er wordt minder afgegeven op andere bedrijven en meer gefocust op hun eigen kunnen.

Microsoft's breuk met de FairSearch groep is in elk geval geen reden om een stap terug te doen. Thomas Vinje, een vertegenwoordiger van de FairSearch groep, zegt dat het de contributies van Microsoft erg waardeerde maar dat het vertrek van de softwarereus niets zal veranderen. "Het werk van deze coalitie zal onverminderd door gaan."

Toch denkt Mark Bergen van Re/code dat het vertrek van Microsoft een kleine teleurstelling kan zijn voor Google. "Het bedrijf kan daardoor niet langer meer wijzen naar een grote concurrent als het bedrijf in de problemen komt. Ondanks dat kan de zoekgigant nog flink wat wind van voren verwachten van de andere bedrijven die nog actief zijn in groep."