"De afgelopen weken hebben we samengewerkt met de teams van Xamarin en Microsoft om de technieken en zakelijke voorwaarden van RoboVM te bekijken om vast te stellen welk pad wij gaan uitstippelen voor de producten. Na het complete landschap op het gebied van mobiele-ontwikkeling met Java te hebben bekeken hebben wij besloten de ontwikkeling van RoboVM stop te zetten," aldus Henric Muller, CEO en co-founder van RoboVM.

Nog één jaar...

Muller zegt verder dat het beëindigen van RoboVM geen invloed zal hebben op apps die zijn ontwikkeld met RoboVM. "Als je app op dit moment nog werkt, zal deze blijven werken tenzij Apple iets wijzigt in iOS (net als iedere andere iOS-app)." Android-apps die zijn gebouwd met RoboVM kunnen deze openen en compileren in Android Studio of IntelliJ. Alle cross-platform RoboPods die worden gebruikt op Android en iOS zullen ook gewoon blijven werken.

Als je op dit moment nog bezig bent met het ontwikkelen van apps in RoboVM is het beter te switchen naar alternatieve Java SDK's die zijn toegespitst op iOS. Ontwikkelaars kunnen ook Java broncode converteren naar C# en Xamarin tooling gebruiken voor Android applicaties.

Alle RoboVM-licenties zullen uiterlijk actief blijven tot 17 april 2017 maar het is ook mogelijk om je geld terug te krijgen.