Microsoft rolt Xbox Music, de nieuwe muziekstreamingdienst, deze week uit. Gebruikers van Windows 8 kunnen vanaf deze week de concurrent van iTunes en Spotify gebruiken en vanaf eind oktober is hij ook beschikbaar voor Windows RT - de versie voor ARM-tablets. Xbox Music wordt de standaardmuziekspeler van de nieuwe Windows-versie.

Nasmaak Zune wegspoelen

De service moet een concurrent worden van Spotify en de nasmaak van de geflopte Zune wegspoelen. Net als bij Spotify is er een gratis versie met reclame. Met een abonnement zijn liedjes ook offline beschikbaar en wordt de muziekstream niet onderbroken door advertenties. Daarnaast biedt het abonnement de optie om geripte mp3'tjes aan de cloudbibliotheek toe te voegen.

Het vorige platform Zune Passport is nooit goed van de grond gekomen. In Nederland is de dienst helemaal niet verschenen. De hardware die het allemaal ondersteunde, de Zune, werd overschaduwd door de iPod van Apple en zelfs andere mp3-spelers. Met Xbox Music wil Microsoft alsnog op de gemiste muziekboot stappen.

Groter dan Windows

Microsoft heeft hoge verwachtingen van het platform, zo blijkt uit de aankondiging. Microsoft-VP Yusuf Mehdi stelt daarin dat Windows 8 het enige platform is dat gratis muziekstreaming ondersteunt vanwege de rechten die het bedrijf heeft geregeld. “Het is een geweldige reden om Windows 8 te kopen", zegt Mehdi subtiel.

Op den duur wil Microsoft het platform uitbreiden om nog meer digitale content aan te bieden, zoals video's, games en andere entertainmentmultimedia. Het is de bedoeling dat Xbox Music in een later stadium ook beschikbaar komt voor andere platforms, zoals Android en iOS.

</object></div><script type="text/javascript"> <p>document.write("<script type='text/javascript' src='" + (window.location.protocol) + "//c.microsoft.com/ms.js'><\/script>"); </p></script>