Microsoft geeft klanten die Windows Azure gebruiken vanaf vandaag de mogelijkheid om een Windows Server 2008 R2 sessie in een cloud te starten. Met Windows Azure Virtual Machine Role, zoals Microsoft de functie gedoopt heeft, is het voor ontwikkelaars eenvoudiger om applicaties in de cloud te plaatsen of naar een cloud te verhuizen.

Verplaatsen naar de cloud

Met de nieuwe dienst van Microsoft is het mogelijk om volledige images naar een serversessie in de cloud te verplaatsen. Volgens Microsoft zijn zo de extra beheermogelijkheden van het platform zo goed te gebruiken. Het bedrijf vertelde dat op haar Professional Developers Conference.

Door de introductie van deze dienst komt Windows Azure meer op gelijke voet te staan met concurrenten als Amazon’s Elastic Compute Cloud (EC2). Microsoft lost daarmee de belofte in om met een aanbod voor een zogenaamde “bare-metal VM” te komen. Daarmee is het mogelijk om een eigen besturingsysteem op een virtuele machine te installeren. Concurrenten als Amazon en Terremark bieden dat al langer aan.

IAAS of PAAS

Cloud-computing is momenteel verdeeld binnen twee diensten: infrastructuur als dienst (of IAAS) zoals Amazon EC2, waarmee gebruikers toegang krijgen tot kale virtuele servers, of platform als dienst (PAAS) als Azure die ontwikkelaars meer specifieke tools bieden maar geen of nauwelijks toegang verschaffen tot het onderliggende systeem.

Volgens Microsoft gaan die twee soorten van cloud computing steeds meer op elkaar lijken. De aankondiging van Windows Server op het Azure-platform is voor Microsoft een stap in die richting. Amazon stelde overigens in juni nog dat het geen interesse heeft om hun platform als dienst aan te gaan bieden. Volgens Amazon zijn hun klanten daar niet in geïnteresseerd.

Paaien

Microsoft zet sowieso meer in de op de cloud de laatste tijd. Het bedrijf paait haar resellers namelijk door tijdelijk gratis clouddiensten voor bedrijven tot 120 medewerkers te leveren. Eerder deze maand kondigde het bedrijf bovendien haar nieuwe clouddienst Office 365 aan, dat is de opvolger van de zakelijke BPOS-suite waar tegelijkertijd ook Office aan toegevoegd wordt.