Microsoft heeft het gebruik van Linux-servers door een Amerikaanse softwareleverancier Amdocs gelicenseerd. Daarmee heeft de softwaregigant weer een bedrijf toegevoegd aan zijn verzameling firma's die geld afstaan voor het gebruik van open source-software.

Linux maakt inbreuk

“De overeenkomst geeft wederzijdse toegang tot elkaars patentportfolio, waaronder een licentie van Microsoft die Amdocs' gebruik van Linux-servers in datacenters toestaat", staat te lezen in een persbericht. Hoofdjurist Horacio Gutierrez van Microsoft zegt dat de softwaregigant inmiddels meer dan 1100 patentielicenties heeft met verschillende bedrijven.

Microsoft bezit een aantal patenten waar het open source-besturingssysteem Linux inbreuk op zou maken. Het is niet de eerste keer dat Microsoft een licentiedeal sluit zodat bedrijven zonder problemen gebruik kunnen maken van Linux.

Na Android Linux aan de beurt

In 2010 sloot de softwarereus een soortgelijke deal met Amazon. Deze deal ging in de eerste plaats om Amazons Kindle, maar omvatte ook de Linux-systemen in het serverpark van de cloudaanbieder. Eerder sloot Microsoft ook overeenkomsten met diverse smartphonefabrikanten om toestellen met het op Linux gebaseerde mobiele OS Android vrij te waren van patentaanvallen.

In 2010 kocht Microsoft een flinke stapel Linux-patenten van Novell, maar nog geen jaar later moest het bedrijf deze patenten terugverkopen van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Die was bang dat de ontwikkeling van open source in gevaar zou komen als Microsoft de patenten bezat.