Tegelijk met het beschikbaar stellen van een eigen IaaS (infrastructure as a service) kondigt Microsoft aan de prijzen voor zijn Windows-cloud fors te verlagen. "Klanten hebben me verteld dat ze niet gewongen willen worden om te kiezen tussen een lage prijs en goede performance. Ze willen een lage prijs én goede performance", blogt clouddirecteur Bill Hilf van Microsoft.

Voor 'bulk-clouds'

Het bedrijf kondigt dus vandaag aan dat het voortaan prijspariteit houdt met Amazon Web Services. Dit geldt dan voor 'bulk-clouds' (commodity services) zoals rekenkracht, opslag en bandbreedte. "Dit begint met de verlaging van onze GA-prijzen ([general availibility - red.] voor virtuele machines en cloud services van 21 tot 33 procent." Hilf benadrukt dat het niet uitmaakt hoe klanten Windows Azure-diensten afnemen, bijvoorbeeld direct bij Microsoft dan wel via een partner van die aanbieder. Deze prijsverlaging wordt hoe dan ook doorberekend.

Tot op heden heeft Microsoft ruim 200.000 klanten voor zijn Windows Azure-cloud. Daarbij hebben die gebruikers ook de mogelijkheid om servers en functies in eigen, private clouds te draaien en die naar believen over te hevelen naar een externe cloud, van een aanbieder als Microsoft of juist een hostingpartner. Dit brengt volgens Hilf een "ongelofelijk snelle time-to-market én geen vendor lock-in", die de klantcase van de Noorse telco Telenor aanhaalt.