Microsoft toonde deze week Surface, voorheen bekend onder de codenaam 'Milan', aan het publiek. De 30 inch-monitor heeft de vorm van een tafel en is geheel zonder muis en toetsenbord met de handen te bedienen. Het scherm is vooral bedoeld voor gebruik in publieke ruimten.

Arstechnica kreeg de kans om met Microsoft het product te bespreken. In tegenstelling tot wat men dacht bevat de tafel geen touchscreen, maar zijn er vijf infraroodachtige camera's ingebouwd. Dit is niet om lichaamstemperaturen te registreren, maar om te zien wanneer er iets op de tafel geplaatst wordt. Het 'bijna-infrarode' licht is onzichtbaar voor de gebruiker, wat de suggestie wekt van een touchscreen.

Volgens Microsoft kan Surface 52 aanrakingen tegelijk snel verwerken, wat neerkomt op vier personen die tegelijkertijd alle tien de vingers gebruiken plus nog eens twaalf objecten die op de tafel worden geplaatst.

Microsoft werkt al sinds 2001 aan Surface. In 2003 gaf Bill Gates groen licht aan de verdere ontwikkeling. Een van de eerste prototypen was een uitgeholde Ikea-tafel waar de apparatuur werd ingebouwd.

De IDG News Service heeft inmiddels een videoitem gemaakt rond Surface. Deze is hieronder te bekijken.