Het omstreden TradElect-handelssysteem van de Londense beurs is weer onderuit gegaan. De storing begon bij twee van de Trading Gateways van het systeem. Dit zorgde voor uitval voor beurshandelaren die op die gateways zijn aangesloten en gaf daarmee anderen een oneerlijk voordeel.

Zoeken naar oorzaak

Een uur later was de oorzaak nog niet bekend, laat staan een oplossing in zicht. De London Stock Exchange (LSE) besloot toen de stekker er maar uit te trekken, schrijft de Britse ict-nieuwssite The Register. Alle orders werden opgeschort voor een veilingsperiode, van onbepaalde duur.

De storing en het zoeken naar de - uiteindelijk niet bekend gemaakte - oorzaak is te volgen op de 'Incident Communication Website' van de LSE. Vele informatiebulletins op dat dashboard later, is de normale handel rond 14:00 hervat. Dat is een half uur eerder aangekondigd. De BBC rekent de storing overigens pas vanaf de algehele uitval om 10:33 en komt dus tot 'maar' 3,5 uur plat liggen van de Londense aandelenbeurs.

Overstap naar Linux

De LSE heeft afgelopen september al aangekondigd af te stappen van het Microsoft-systeem om over te gaan op Linux. Het koopt daarvoor ict-bedrijf MillenniumIT uit Sri Linka dat aandelensoftware heeft ontwikkeld die draait op Linux en Suns Unix-variant Solaris. De migratie van de LSE naar het snellere systeem, dat nu in eigen bezit is, begint pas eind komend jaar.

In september 2008 ging de aandelenbeurs al hard onderuit. De op twee na grootste beurs ter wereld is op maandag 8 september slechts een half uur open geweest. Dat was één van de drukste handelsdagen van het jaar, nota bene de dag nadat de Amerikaanse regering plots enorme noodsteun had verstrekt aan het bedrijfsleven. Dat betrof de hypotheekbanken Freddie Mac en Fannie Mae die 200 miljard dollar kregen om niet onderuit te gaan.