Dit heeft de softwaremaker op de TechXNY-beurs in New York bekendgemaakt. Over de Tablet PC wordt al geruime tijd gesproken. Er zijn zelfs al enige exemplaren op de markt, maar deze functioneren nog niet naar behoren. Een op maat gemaakt besturingssysteem van Microsoft moet daar verandering in brengen.

Tablet PC's worden gezien als kruising tussen een pda en een notebook. Op het eerste gezicht ziet het apparaat eruit als een notebook, groot verschil is echter dat het toetsenbord eraf kan worden gehaald, waardoor er een handcomputer overblijft. Vervolgens kan de gebruiker met een speciale pen op het beeldscherm schrijven, net zoals bij pda's.

Zo kan er bijvoorbeeld op kantoor gewoon worden getypt, terwijl in de trein of op vergaderingen het toetsenbord achterwege kan blijven.

Als besturingssysteem kunnen hardwarefabrikanten vanaf november het nieuwe Windows XP Tablet PC Edition gebruiken. Het gaat om een variant van Windows XP Pro met toevoeging van de mogelijkheid met het pennetje direct op het scherm te schrijven. De software onderneemt daarna een poging de krabbels om te zetten in digitale karakters.

De producten – onder meer van Acer, Fujitsu, HP, Toshiba en NEC – zullen naar verwachting ongeveer 10 procent duurder worden dan vergelijkbare notebooks. Op de TechXNY worden deze week al diverse prototypes gepresenteerd.